Stoppen met worstelen

Het leven wordt een stuk aantrekkelijker en fijner als je stopt met het onder controle proberen te krijgen van negatieve emoties, negatieve  en belemmerende gedachten en vervelende gevoelens in je lijf. Het leven wordt luchtiger als je stopt met worstelen met je eigen binnenwereld en de omstandigheden waar je in vast kunt komen te zitten, zoals het geval kan zijn in een scheidingssituatie. Door volledig in beslag te worden genomen door de nare situatie en de gevoelens en gedachten die deze opleveren vergeten we eigenlijk wat we werkelijk belangrijk vinden in ons leven. We raken vaak het contact kwijt met onszelf en doen dan uiteindelijk niet de dingen die we eigenlijk zouden willen doen.

 

 

Zo denken we vaak:  ‘ Als ik me niet zo rot zou voelen, zou ik….

 

‘ Als de scheiding voorbij is, dan ga ik….

 

 Hieronder vind je een filmpje dat de mythen over geluk weergeeft en je uitnodigt al direct te starten te doen met wat je belangrijk vindt;

In onderstaand filmpje legt Russ Harris uit hoe we geneigd zijn om te vermijden en hoe we meer bewust kunnen kiezen voor wat we belangrijk vinden. 

Wat is het grote verschil tussen waarden en doelen? Onderstaand filmpje maakt het verschil duidelijk.

Onderstaande  metafoor wordt vaak gebruikt in Acceptance en Commitment trajecten. Het feest staat symbool voor je leven en de zwerver voor alle gevoelens die je liever niet zou willen ervaren. Je laat iedereen binnen behalve hem, waardoor je vervolgens alleen maar  bezig bent hem buiten de deur te houden en niet meer toekomt aan het genieten van jouw feest. De vraag is nu: Ben je bereid om jouw zwerver (vervelende gevoelens) uit te nodigen op je feest? (in jouw leven?). Als je bereid bent om deze uit te nodigen , dan hoef je er in ieder geval niet meer tegen te vechten. 

Ook onderstaand filmpje geeft weer hoe je anders kunt leren omgaan met vervelende gevoelens.

Onderstaande metafoor  geeft weer hoe je zelf de bestuurder bent van jouw leven en hoe je ondanks de beperkende gedachten die je hebt toch je eigen weg kunt gaan.